PETITE CUISINE

Petite Cuisine to amerykańska karma, wielokrotnie nagradzana na tamtejszym rynku. W Polsce jeszcze mało znana. Karma zawiera mięso o najwyższej klasie spożycia, pozbawiona jest ulepszaczy, barwników i konserwantów. Poddawana jest obróbce cieplnej przez powolne gotowanie na parze i pasteryzowanie we własnym bulionie.

Podstawowe informacje

  • karma pełnowartościowa
  • filet w gęstym sosie
  • puszki 85g

Cena: 5,50 zł/85g

SMAKI:

  • tuńczyk
  • tuńczyk i sola
  • tuńczyk i lucjan czerwony
  • tuńczyk z krewetkami
  • tuńczyk z krabem
  • kurczak
  • kurczak z warzywami

Petite Cuisine konsystencja

Skład i analiza

Skład tuńczyk i sola: bulion rybny (51,2%), tuńczyk (39,7%), sola (4,5%)

Dodatki: tauryna (800 mg/kg), wapń, fosfor,magnez, witamina A, E, D, omega 3, omega 6

Analiza: białko 10%, tłuszcz 2%, włókno surowe 1%, popiół surowy 1,5 %, wilgotność 82%

  • masa sucha: (100 %- wilgotność) = 18

  • 44% produkty zwierzęce
  • tauryna 800 mg: dolna granica odpowiedniej ilości
  • masa sucha:(100 %- wilgotność) = 20

Podsumowanie

Petite Cuisine jest ciekawą propozycją pod względem konsystencji, ale nie pod względem składu. To coś pomiędzy karmą podstawową a uzupełniającą. W przeciwieństwie do większości filetówek wzbogacona jest o taurynę, witaminy i minerały. Wartości te są jednak zbyt niskie, podobnie jak procent tłuszczu by uznać ją za podstawową. Dodatkowo ilość węglowodanów zadziwia i przeraża.

Karma ta, jak wskazują recenzję w internecie i szybkość pochłaniania zawartości miseczek przez moje koty, jest bardzo chętnie zjadana. To pewnie za sprawą dużej ilości gęstego sosu. Petite docenią przede wszystkim rybni smakosze, ponieważ standardowy tuńczyk wzbogacony jest takimi rarytasami jak sola czy lucjan czy krab. Reasumując: to całkiem fajna kocia przekąska, ale nie do podawania jako podstawa diety.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie media-300x159.jpg

Nie zapomnij śledzić Kotuszkowo na Facebooku i Instagramie

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close